Jaarthema 2023

JAARTHEMA : CHIRO HIRO’S!

Jaarthema Lied:  Download

Waarom Chirohiro’s?

Chirowerk is meer dan enkel spelletjes spelen. Een ribbel die voor het eerst een toneeltje maakt. Een aspi die zich kwetsbaar opstelt. Een leid.st.er die de fuif coördineert. Een oudleid.st.er die de financiën beheert. Een kadervrijwilliger die iets bijleert over diversiteit. Elke zondag opnieuw geven we het beste van onszelf en worden we stap voor stap beter op onze eigen manier. In de Chiro zitten, is als het ware een zoektocht naar je eigen superkrachten. Dit werkjaar gaan we die zoektocht allemaal samen aan!

Chirohiro’s, want Chiro daar is toch een hoek af. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn, een beetje speels daar zijn we niet vies van. We mogen fouten maken en samen groeien we verder naar een betere versie van onszelf en van de Chirogroep. En ook: laat een ribbel eens ‘Chiroheroes’ schrijven, dan kom je sowieso op Chirohiro’s uit :D.

De drie pijlers van Chirohiro’s

Iedereen is een Chirohiro met unieke krachten!

Of je nu naar superhelden kijkt in films, series, comic books of speelgoed, elke superheld heeft altijd een uniek talent. Iets waar ze mee uitblinken en inzetten om het goede te doen in de wereld.
In de Chiro is dit ook zo. Iedereen heeft zijn eigen talenten die hij/zij/die kan inzetten om hun eigen werking een stukje te versterken en mooier te maken.

In dit jaarthema willen we iedereen stimuleren om op zoek te gaan naar een eigen superkracht. Leden moeten de vrijheid krijgen om hun kwaliteiten te ontdekken op veel verschillende manieren. Ze worden hierbij geholpen door hun leid.st.ers die hun superkracht als Chiroleiding inzetten. Door gevarieerde activiteiten te organiseren met elke zondag opnieuw een leuke insteek, krijgen de leden de kans om hun superkracht te vinden.

De leid.st.ers krijgen op hun beurt de kans om zichzelf verder te ontplooien. Ze voorzien hun Chirowerking van een persoonlijke toets en kunnen ook tijdens evenementen of tijdens de leidingskring schitteren door hun eigen ding te doen.

“There is a superhero in all of us. We just need the courage to put on the cape.” – Superman (Superman)

Chirohiro’s zijn nooit alleen!

Superhelden zijn krachtig op zichzelf maar ze weten ook allemaal: ‘Teamwork makes the dream work!’ Kijk maar naar the Avengers, Power Rangers, ROX of Justice League. In de Chiro staan we nooit alleen. Als we een probleem hebben mogen we er zeker van zijn dat er een superheldenteam achter ons klaar staat om ons te versterken waar we hulp kunnen gebruiken.

Het vertrouwen in onze Chirovrienden geeft ons de veiligheid om ons kwetsbaar op te mogen stellen wanneer we ons onzeker voelen en een helpende hand op hun plaats is.

“Why do we fall sir? So that we can learn to pick ourselves up.” – Alfred Pennyworth (Batman)

Onze verschillen zijn geen zwakte, maar net een verrijking! Verschillende perspectieven zijn een meerwaarde in elke discussie of organisatie van Chiro-activiteiten. We communiceren op een open manier met elkaar en slaan de handen in elkaar om samen aan Chiro te doen!

“I will fight for those who cannot fight for themselves.” – Diana Prince (Wonder Woman)

Ervaren Chirohiro’s tonen het goeie voorbeeld!

De Chiro bestaat al heel lang, dit heeft er voor gezorgd dat er door de jaren heen Chirohiro’s zijn die elkaar gevonden hebben in bepaalde gemeenschappelijke interesses. Deze kadersuperhelden ontfermen zich over grote regio’s van lokale Chirogroepen of bundelen hun krachten om de Chiro te versterken in inhoudelijke thema’s.
Deze Chirohiro’s willen we tijdens dit jaarthema extra in de spotlight zetten. Op deze manier willen we onze bestaande kennis en expertise blijven aanbieden aan onze volledige jeugdbeweging.

Ervaren Chirohelden kan je ook dichter bij huis vinden. Lokale groepen hebben Chirohiro’s in de oud-leiding die nog steeds klaar staan om te helpen wanneer leiding hen nodig heeft. Ook hun expertise willen we met ‘Chirohiro’s’ in de kijker zetten!

“With great power comes great responsibility.” – Ben Parker (Spider Man)

 

Online Jaarthema raadplegen bij Chiro Nationaal:  Chiro.be